Slavs and Tatars - I Utter Other

SLAVS AND TATARS, LECTURE-PERFORMANCES
Lördag 14:e – söndag 15:e april 2018
Kulturhuset Stadsteatern (Ingång från Plattan) Sergels Torg, Stockholm

Biljettinformation:
60kr per föreläsning, 150kr för alla fem
Köp biljetter på www.kulturhusetstadsteatern.se

Introduktion:
Sedan starten 2006 har det Berlinbaserade konstnärskollektivet Slavs and Tatars tagit sig an känsliga samhällsfrågor och skapat nya öppningar för samtal genom särpräglade och eklektiska uttryck. Deras utställningar, böcker, trycksaker och lecture performances – performance i form av föreläsningar – hämtar stoff ur populärkultur, spirituella och esoteriska traditioner, muntlig historia, moderna myter samt akademisk forskning.

Slavs and Tatars fokus på regionen Eurasien utmanar vår ofta endimensionella syn på hur forskning, religion, makt och identitet relaterar till varandra. För första gången i Sverige presenteras nu Slavs and Tatars fem föreläsningsperformance, som samtliga undersöker modernitetens pågående kris genom skilda perspektiv som religiositet, språkets politik och orientalism. Under en helg på Kulturhuset Stadsteatern kommer en pickle-juice bar fungera som scen för ett maraton av föreläsningar. Besökare välkomnas in för att, med ett glas blomkåls- eller saltgurksjuice i handen, reflektera kring alternativa förståelser av identitet och varför vi surnat inför makten – må den vara patriarkal eller populistisk.


MOLLA NASREDDIN: EMBRACE YOUR ANTITHESIS
Kl 13.00, lördag 14 april (40 min, på engelska)

Genom att använda den legendariska satirtidningen Molla Nasreddin – en av den muslimska världens viktigaste tidskrifter under 1900-talet – som lins, undersöker den första föreläsningsperformancen Kaukasus som nav för progressiva idéer och figurer vid förra sekelskiftet. Den rikt illustrerade Molla Nasreddin tog upp ämnen som jämställdhet, utbildning, kolonialism och integrationen av modernismen inom islam – ämnen som är minst lika relevanta idag som när tidskriften publicerades första gången för mer än ett sekel sedan.

AL-ISNAD OR CHAINS WE CAN BELIEVE IN
Kl 15.00, lördag 14 april (45 min, på engelska)

Denna föreläsningsperformance berättar en ofta förbisedd historia om mystik inom moderniteten, och dessutom från ett osannolikt perspektiv: En sufisk moské som uppfördes i New York på 1980-talet på uppdrag av Dia Art Foundation och med verk av konstnären Dan Flavin. Från poeten Velimir Khlebnikov och de ryska futuristerna, till franske prästen Charles de Foucauld och le renouveau catholique, försöker denna föreläsning definiera ett kritiskt angreppssätt genom gästfrihet och konstnärligt mecenatskap.


THE TRANNY TEASE
Kl 17.00, lördag 14 april (50 min, på engelska)

Genom fonetiska, semantiska och teologiska glidningar undersöker Tranny Tease potentialen i transliteration – översättning av skrifter – som motstånds- och forskningsstrategi inom begrepp som identitetspolitik, kolonialism och tro. Med imperiers frammarsch har olika alfabet alltid följt med – arabiskan tillsammans med spridningen av islam, latinet med katolicismen och kyriliskan med den ortodoxa kyrkan och sedermera kommunismen. Språkpolitik spelar en viktig roll i Slavs and Tatars konstnärskap. I den här föreläsningen fokuserar de på den turkiska språkvärlden, från Anatolien till Xinjiang – snarare än att befrira folk eller nationer, är det ett försök att frigöra de ljud som skapas av våra tungor.79.89.09
Kl 14.00, söndag 15 april (45 min, på engelska)

I Slavs and Tatars allra första föreläsningsperformance undersöker konstnärskollektivet två centrala händelser i modern historia: den iranska revolutionen 1979, och den polska rörelsen Solidaritet – Solidarnos ́c– på 1980-talet. Tillsammans utgör dessa ett ramverk till två av 1900- och 2000-talets stora geopolitiska narrativ: politisk islam respektive kommunismen. Samtidigt ringar detta in Slavs and Tatars självpåtagna geografiska ansvarsområde: Det mellan den forna Berlinmuren och Kinesiska muren. 79.89.09 är resultatet av Slavs and Tatars forskning på osannolika skärningspunkter i den ekonomiska, kulturella och politiska historien i Polen respektive Iran, och presenterar en parallell blick på två länders strävan efter självbestämmande via 1600-talets Sarmatism, 2009 års Gröna revolution i Iran och samtidens ständigt pågående nyhetscykel.


I UTTER OTHER
Kl 16.00, söndag 15 april (40 min, på engelska)

Vad betyder för någon i öst att titta till och på en annan? Kan en romantiserad romantisera? Från polacker i tjänst hos Tsaren till persiska presbyteranier betraktar I Utter Other det sällsamma fallet med slavisk orientalism i det ryska imperiet och tidiga Sovjet – samt dess tyska ursprung. Som motvikt till lärdomarna från Saidiansk orientalism, nyanserar Slavs and Tatars studier av öst i öst begrepp som identitetspolitik, kunskap i maktens tjänst och sekulariseringen av kunskap, och blottlägger en sammanhängande postkolonial kritik som formulerades åtminstone 60 år avant la lettre.

Slavs and Tatars: PICKLE POLITICS presenteras av Kulturhuset Stadsteatern i samarbete med Issues.
Graphic design: Stan de Natris (Slavs and Tatars)

Back buttonBack to calendar